AKILLI BAHÇE PÜLVERİZATÖRÜ
Hassas Tarım İçin İlaç Tasarrufu Sağlayan Bir Bahçe Pülverizatörü Tasarımı
Pülverizatörlerle yapılan kimyasal uygulamalarda kimyasal ilaçların uygun değer düzeyde kullanılması gerekmektedir. Kimyasal uygulamaya ihtiyaç göstermeyen bölgelere ilaçlama yapılması üreticilerin gereksiz harcamalarına neden olduğu gibi, bağ yada bahçede çevre kirlenmesi ve yeraltı sularının da kirlenmesine neden olarak çevreye önemli zararlar vermektedir. TÜİK verilerine göre ülkemizde her yıl 40 bin ton civarında pestisit, sayısı 300 000’i aşan ilaçlama makinalarıyla (bahçe pülverizatörü, bahçe veya tarla pülverizatörü vs) atılmaktadır. Bu sayı OECD ülkeleri kimyasal ilaç kullanımının yaklaşık iki katıdır. Bu kadar yüksek oranda kimyasal ilaç kullanımının en önemli nedenleri başta bilinçsiz ilaçlama olmak üzere son derece yetersiz hassas tarımdan uzak hiçbir teknolojik yenilik içermeyen mücadele ekipmanlarıdır. Ülkemizde bağ bahçe ilaçlamasında kullanılan farklı büyüklükte bahçe pülverizatörü sayısı 100 binin üzerinde ve mevcut durumda ülkemizde tarımsal mücadele amacıyla kullanılan bahçe pülverizatörlerinin çoğu hassas tarımdan uzak ve mekatronik özellikler içermemektedir.

Akıllı Bahçe Pülverizatörü değişken düzeyli hassas kimyasal ilaç uygulamalarına olanak verir. İlaçlama memelerini tek tek kontrol edebilir ve üzerinde yer alan kameralı mesafe algılayıcıları sayesinde ağaç kanopisini algılayarak hassas ilaçlama yapar.

"T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (TAGEM) tarafından “Görüntü İşleme Teknolojisi ile Çalışan Akıllı Bahçe Pülverizatörü Tasarımı” adlı AR-GE projemiz 2016 yılında desteklenmiştir. "

Akıllı Bahçe Pülverizatörü
Akıllı Bahçe Pülverizatörü Uygulama Testleri